W trakcie trwania diety mającej na celu redukcję wagi, bardzo ważne jest odpowiednie komponowanie codziennych posiłków. W miarę możliwości finansowych, powinny być to posiłki skonstruowane przez dietetyka, nie mniej jednak możemy kierować się także po prostu zdrowymi zasadami żywienia, przy indywidualnym tworzeniu posiłków. Posiłki podczas odchudzania powinny być małe, ale spożywane często. Jest to żelazna zasada odchudzania, która nie pozwala naszemu organizmowi na odkładanie zapasów w postaci tłuszczu – cały czas dostarczmy mu energii, która jest na bieżąco wykorzystywana.
Dodatkowo, każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw lub owoców, a więc węglowodanów, białko, a także produkty pełnoziarniste. Tak skonstruowane dietetyczne posiłki pozwolą nam na przyspieszenie przemiany materii, co przyczyni się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Jeżeli do tak skonturowanych posiłków dodamy aktywność fizyczną i wytrwamy w tym postanowieniu przez dłuższy czas, na pewno zauważymy znaczne zmiany w naszej sylwetce.