Rate this post

Jedz jabłka będziesz zdrowy
Chyba każdy z nas lubi jabłka .Jabłko jest jednym z owoców chętnie spożywanych w Polsce owocem dostępnym w o każdej porze roku .Posiada w swoim składzie masę dobroczynnych witamin i minerałów przede wszystkim witaminy C oraz potasu,wapnia,fosforu i pektyn.

Czym jabłko kwaśniejsze tym większa jest zawartość witaminy, najwięcej znajduje się pod skórka więc warto spożywać jabłka nie obierając ich ze skórki. Ważnym składnikiem jabłka sa pektyny które wiążą w przewodzie pokarmowym metale ciężkie np bardzo groźny i trujący do organizmu ołów Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu co chroni nas przed zawałem,dobroczynnie wpływają na układ pokarmowy zapobiegają zaparciom

.

Starte ugotowane lub upieczone działa przeciwbiegunkowo ,dziecko w czasie biegunki może spożywać starte jabłko z ryżem z tym że musimy odcisnąć sok który ma właściwości rozwalniające. Z jabłek możemy w warunkach domowych przygotować sobie ocet jabłkowy ,bardzo cenny napój stosowany przy wielu dolegliwościach .

Wspomaga odchudzanie działa korzystnie na układ nerwowy i układ krążenia. Zawarta witamina C w jabłku ma zdolności likwidowania tak zwanych wolnych rodników ,które mają ogromny wpływ na procesy starzenia każdego z nas. Jeżeli chcesz wyglądać młodo warto co dzień spożywać jabłka 2-3 szt .

Tym bardziej jak palisz papierosy lub pijesz często alkohol oraz żle się odżywiasz Jabłka to również naturalne lekarstwo które zmniejsza apetyt ,obniża poziom cholesterolu występowanie zaparć,korzystnie wpływa na przemianę materii ,przeciwdziała powstawaniu komórek rakowych .Z jabłek bez problemu możesz zrobić sobie przepyszny ocet jabłkowy i to w bardzo krótkim czasie .

Przepis.
1. 1.2 kg miazgi z jabłek
2.150 gr miodu lub cukru
3.15 gr drożdży piekarniczych
4.30 gr chleba razowego
Wszystkie te składniki wkładamy do szklanego naczynia lub emaliowanej gliny i zalewamy 1.5 litra przegotowanej wody. Naczynie pozostawiamy odkryte,przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze 20-30 C mieszając dwa razy dziennie drewnianą łyżka .

Po 10 dniach przecedzamy i wlewamy uzyskany sok do szklanego naczynia w celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji W tym wypadku naczynie przykrywamy gazą i trzymamy w ciepłym miejscu ,możemy dodać 50- 100 gram miodu lub cukru na 1 litr soku wszystko to dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Fermentacja będzie ukończona gdy płyn uspokoi się i nabierze jasnego koloru .filtrujemy i wlewamy do butelek które korkujemy i zalewamy woskiem lub przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Dawka profilaktyczna
Dzieci 1 łyżeczka octu na pół szklanki przegotowanej wody można dodać miodu,dobrze wymieszać
Dorośli 2 łyżeczki octu winnego 2-3 razy dziennie na pół szklanki przegotowanej wody
dodając miód dobrze to wymieszać.
Przy anginie bierzemy 2 łyżeczki octu,2 łyżeczki miodu i pół szklanki przegotowanej wody ,mieszamy i płuczemy gardło bardzo powoli 4 razy dziennie.
Przy chorobach skórnych miejsca chore myjemy roztworem octu jabłkowego i wywaru korzenia łopianu oraz oliwy z oliwek w proporcjach 1/3 każdy z tych składników.
Liszajec zlikwidujemy robiąc sobie okłady z gazy namoczonej winnym octem jabłkowym po paru dniach liszajec powinien zniknąć.