Rate this post

Zapotrzebowanie kaloryczne jest wartością kaloryczną jedzenia, które spożywamy w ciągu dnia, a które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i utrzymania wagi na odpowiednim poziomie. W zależności od naszego wieku, płci, a także aktywności fizycznej, zapotrzebowanie kaloryczne będzie inne dla każdej osoby. Można je określić za pomocą dostępnych kalkulatorów lub za pomocą obserwacji – ile możemy zjeść, aby nasze ciało nie przytyło ani nie schudło.

Gdy już określimy odpowiednią liczbę kalorii, w celu redukcji wagi warto obciąć dzienną rację o około 300 kalorii, co pozwoli nam zrzucić nawet 1kg w ciągu tygodnia. Jest to najbardziej optymalne, a także najbardziej zdrowe dla naszego organizmu odchudzanie. Drastyczne obcięcie kalorii może prowadzić do efektów innych niż zamierzone – nasze ciało nastawi się na magazynowanie, przez co każdą dostarczoną porcję będzie zamieniało w tkankę tłuszczową, a stąd już bardzo blisko do efektu jojo, czyli wzrostu wagi zaraz po zakończeniu odchudzania.